MLADI ZA MAROF - Udruga mladih Grada Novog Marofa

Projekti

Svibanj 5, 2015

Završila (započela) Nova Era u Novom Marofu!

era0

Kao što smo u subotu 25. travnja raširenih ruku i poznatim hrvatskim gostoprimstvom udomaćili mlade poduzetnike europljane povodom Erasmus+ projekta „New Era – New Entrepreneurs in Rural Areas“ u Novom Marofu, tako smo se i tjedan dana nakon, 3. svibnja, radi završetka istog morali oprostiti od njih te ih otpratiti na put kući ili razgledavanja Europe sretne i site.

era2

Mnogo toga smo uspjeli ostvariti u tih 7 dana koliko su trajale aktivnosti projekta, tj. trening. U počecima smo komentirali realnost današnje lokalne i ruralne, zapravo realnost generalne poduzetničke klime, no kroz jednostavne i banalne radionice uvidjeli smo kako se ta realnost može mijenjati. I naučili smo kako ju mijenjati i postali smo motivirani i želimo je mijenjati, uskoro ili u nekim budućim vremenima.

Osmišljali smo posloDSC_0014vne ideje, sastavljali biznis planove, bavili se marketingom i fundraisingom, ali nebi to bila Hrvatska da nismo dobro pojeli i popili u pauzama između svega toga. Ovom prilikom se udruga „Mladi za Marof“ te svi njezini članovi zahvaljuju svima koji su pomogli pri ostvarivanju ovog događaja, Gradu Novi Marof, ŠRD „Novi Marof“, Etno udruzi Greben, udruzi Oreh Oštrice, zamjeniku gradonačelnika Lepoglave Hrvoju Kovaču, zamjeniku župana Alen Kišiću, te svima koji su nahranili sve te ljude i onima koji su im izrazili dobrodošlicu u poslovni lokal te voljno odgovorili na svaOLYMPUS DIGITAL CAMERA pitanja povodom radionice „City game“ u kojoj su sudionici podijeljeni u grupe dobili zanimljive zadatke koji su trebali biti riješeni širom Novog Marofa, neki sudionici su slikali, neki pričali s marofskim Gradonačelnikom, a neki pričali čak i na Radiu Marof!

 

Zadnji dan treninga smo proveli ležerno, a vrijedna spomena je tzv. završna evaluacija. Event u kojem smo svi, okupljeni u krug ispred našeg doma za taj tjedan, podijelili svoja završna era4mišljenja, završna mišljenja radi kojih bi naš marljivi organizator, čovjek koji je sve ovo omogućio, naš Dario, na kraju krajeva trebao biti vrlo zadovoljan svojim radom.

 

Trening smo završili nečim netipičnim za ove krajeve, veganskom večerom popraćenom nečim ipak poznatijim nama, dobrom starom „feštom“ i ska/punk/reggae kojim je udruga „Alternativa“ ponovno pokazala da zna što radi. Ostalo je još samo da se oprostimo i pozdravimo, da mašemo ljudima koji odlaze, a na kraju se zapravo i nismo opraštali, već smo završili riječima: „Vidimo se opet!“

era1

Blic Vijest

Svibanj 1, 2015

Mladi europski poduzetnici posjetili Varaždin!

11182220_823910957644425_5219755216630290619_n

U sklopu ERASMUS+ projekta “NEW ERA – New Entrepreneurs in Rural Areas”, članovi udruge Mladi za Marof poveli su 30-tak mladih iz 9 europskih zemalja u posjet Gradu Varaždinu. Kako je tema projekta poduzetništvo posjetili su Županijsku palaču gdje ih je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić informirao o  radu Županije i stanju u lokalnom poduzetništvu.

11010002_823911417644379_8606328896782884536_n

 

 

 

 

10393683_823911280977726_7100146333295598359_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjetili su i udrugu „Oreh“ kao dobar primjer socijalnog poduzetništva gdje su razgovarali o načinu financiranja socijalnih zadruga i sa kakvim poteškoćama se suočavaju kod rada  u ovoj grani poduzetništva.

11011903_823911244311063_4036510243748970882_n

Projekti

Travanj 28, 2015

Počeo MZM-ov ERASMUS+ projekt o poduzetništvu mladih!

00Projekt “NEW ERA- New Entrepreneurs in Rural Areas” omogućen i organiziran od strane lokalne udruge mladih “Mladi za Marof”, a financiran sredstvima Europske Unije kroz program Erasmus+, obogatio je naš grad za 31 sudionika iz 10 europskih zemalja u trajanju od 8 dana, počevši od subote 25. travnja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi dan je protekao ležerno i mirno, a glavne su se aktivnosti većinskim dijelom sastojale od upoznavanja te uz nastojanja da se zapamte imena svih kolega sudionika. Prepričavali su se doživljaji iz putovanja prema Hrvatskom zagorju, očekivanja vezana za projekt, profesije, studiji itd. Sudionike se smjestilo ne nekoliko lokacija širom grada, a svim domaćinima se udruga “Mladi za Marof” zahvaljuje.

03OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ranim nedjeljnim buđenjem grupa je zračila spremnošću za suočavanjem sa svim izazovima koje je sastavljeni program mogao baciti pred njih. Nakon obilnog hrvatskog doručka radni dan je započeo šetnjom od ribičke kuće, gdje se održavaju radionice, do Kulturnog centra Ivana Rabuzin. OLYMPUS DIGITAL CAMERASudionici su održali još jednu kratku radionicu upoznavanja na otvorenom te su prolaznici uočili da se nešto neuobičajeno događa u gradu. Nastavilo se u dvorani KC-a s prezentacijom europskog programa Erasmus+ i što sve on obuhvaća, prezentacija je bila otvorena za javnost i svi su “lokalci”, koji su imali vremena i volje, mogli prisustvovati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA07

U nastavku je slijedila još dulja i strmija šetnja do Etno udruge Greben, no sudionici su jednoglasno zaključili kako se napor isplatio, koliko radi ukusne tradicionalne hrane, toliko radi i divnog okružja, pogleda i atmosfere. Podnevu provedenom u Etno-udruzi su se također, uz naše marljive europske sudionike, priključili i gradonačelnik našeg grada domaćina, Novog Marofa, Siniša Jenkač, koji je pozdravio i iskazao dobrodošlicu sudionicima projekta, dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač, koji je uz pozdravljanje također i obrazovao održanom prezentacijom o socijalnom poduzetništvu, te lokalna klapa “Marof”, uz koju je ostatak dana proveden u ugodnoj atmosferi, smijehu, razgovoru i pjesmi.

081110OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ponedeljak sudionici, nakon što su osjetili čari hrvatske tradicije i načine zabavljanja, iskorištavaju za razgledavanje i upoznavanje skromnog, malog “Marofa” te poduzetničke i životne prilike koje su na kraju krajeva, današnja realnost. Ostatak tjedna sudionici će provesti učeći o poduzetništvu kroz neformalne radionice i dijeljenje vlastitih iskustva , a posjetit će se još i lokalna Udruga žena „Oreh“ kao dobar primjer socijalnog poduzetništva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA131415

Blic Vijest

Travanj 24, 2015

Prezentacija Erasmus+ programa v Marofu!

EU_flag-Erasmus__vect_POS

Ove nedjelje 25. travnja od 11 do 12 sati će se u sklopu projekta udruge Mladi za Marof “NEW ERA – New Entrepreneurs in Rural Areas” održati prezentacija Erasmus+ programa u maloj dvorani KC-a “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu! Poziva se svo lokalno građanstvo da dođe i informira se o ovom EU programu, posebno o području koje se tiče mladih. Prezentaciji će prisustvovati 30 mladih iz 10 europskih zemalja – sudionika projekta čiji je domaćin udruga Mladi za Marof koji se trenutno održava u Novom Marofu i koji je financiran kroz Erasmus+ program.

Više o programu možete naći  na: http://www.mobilnost.hr/ampeu

Blic Vijest

Travanj 20, 2015

MAROFSKA ZELENA ČISTKA

mzmf

Udruga Mladi za Marof ovaj je vikend organizirala jednodnevnu akciju čišćenja šume oko utvrde Grebengrad te se tako uključila u projekt „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, dio globalnog pokreta „Let’s do it!“.

mzma

Zbog lošeg vremena akcija je bila pomaknuta sa subote na nedjelju 19. travnja. Mladi marofčani su se poslije ručka našli kod planinarskog doma na Grebengradu te su zajedno krenuli pročešljati okolnu šumu u potrazi za smećem. Sakupljeno je 25 vreća smeća koje će zbrinuti lokalno komunalno poduzeće Novokom d.o.o.

Zahvaljujući donaciji Mesne Industrije Kudelić nakon akcije čišćenja okoliša sudionicima akcije su članovi Planinarskog društva Grebengrad pripremili dobar obrok i osvježenje.

mzmg

 

Projekti

Travanj 19, 2015

“NOVA ERA” U NOVOM MAROFU!

Udruga Mladi za Marof iz Novog Marofa je od 25. travnja do 3. svibnja domaćin međunarodnom osposobljavanju za osobe koje rade s mladima pod nazivom „NEW ERA – New Entrepreneurs in Rural Areas“ (NOVA ERA – Novi poduzetnici u ruralnim krajevima).

MZM 2015 - New Era

Ovaj projekt na temu poduzetništva je financiran kroz EU program Erasmus+ i okupit će 31 sudionika iz čak 10 zemalja: Cipra, Hrvatske, Litve, Makedonije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske. Osposobljavanje se provodi osam dana i raspravljati će se o nezaposlenosti mladih u ruralnim krajevima poput naših zagorskih sela i mogućnostima ruralnog razvoja kroz poduzetništvo mladih. Kroz razne radionice, koristeći različite metode, sudionici će učiti kako u ruralnim krajevima promovirati poduzetništvo kod mladih nezaposlenih osoba i pružiti im potporu kod samozapošljavanja, kako privući investicije u ruralne krajeve, podijeliti dobre primjere prakse iz raznih Europskih zemalja te promovirati interkulturalni dijalog i Europsko građanstvo. Dugoročni cilj projekta je ruralni razvoj kroz usavršavanje i povećanje broja mladih poduzetnika u ruralnim krajevima. Kako bi gosti što bolje upoznali sa naš kraj, marofčani će organizirati posjet etno parku Gradišće u Mađarevu gdje će članovi Etno udruge Greben kroz praktične radionice predstaviti tradiciju i običaje hrvatskog sela! Jedna od tema će biti i sve popularnije socijalno poduzetništvo koje će sudionicima predstaviti gosp. Hrvoje Kovač iz Grada Lepoglave, a i posjetit će se Udruga žena Oreh Oštrice kao dobar primjer samozapošljavanja kroz socijalno poduzetništvo.

ampeuČlanovima udruge Mladi za Marof je ovo drugi ovakav projekt nakon razmjene mladih „Yia-YEAH!“ koja je bila održana 2011.g. u Novom Marofu. Pozivaju se svi mladi novomarofčani da se jave i uključe u aktivnosti MZM-a!

 yia yeah

Blic Vijest

Travanj 15, 2015

Marofska Zelena čistka 18. travnja na Grebengradu!

grebengrad2

Pridružite se zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja ako želite čišće i zelenije sutra! Ovoj globalnoj akciji su se pridružile novomarofske udruge mladih Mladi za Marof Alternativa te će biti organizirano čišćenje šume oko utvrde Grebengrad. Okupljamo se u subotu ujutro ispred Kulturnog centra, u 9 sati je polazak vozilima do Topličice te pješice dalje do Grebengrada. Ponesite udobnu odjeću i obuću te zaštitne rukavice!

Informacije na e-mail: udruga@mzm.hr ili tel. 098/9227-200, a novosti oko akcije možete naći i na našoj FB-stranici!

Akciju podržava Grad Novi Marof, Novokom i PD Grebengrad. Zelena čistka je 2014. okupila preko 52.000 volontera, kad je skupljeno 4.800 tona otpada – pomozite da ove godine akcija bude još uspješnija!

Više o Zelenoj čistci na: http://www.zelena-cistka.org

čistka

 

Projekti

Travanj 10, 2015

MZM donio u Marof poljske delikatese!

prezza repporrtU maloj dvorani KC-a “Ivan Rabuzin” članovi MZM-a prezentirali su u četvrtak 9. travnja doživljaje sa Erasmus+ projekta “Open, Aware, Active” održanog u Poljskoj. Od 22. do 29. ožujka mladi iz Poljske, Grčke, Italije, Slovačke, Litve i Hrvatske su istraživali snježne poljske Tatre, druge DSC_0237kulture, zabavljali se i pritom učili razne nove stvari kroz neformalne radionice. Sudionicima se jako svidjela lokalna hrana i piće pa su ponijeli iz Poljske neke od njihovih lokalnih proizvoda koji su se degustirali tokom prezentacije.

DSC_0235

Projekti

Travanj 3, 2015

MZM završio seriju od 3 razmjene mladih u sklopu Erasmus+ projekta „Open Aware Active“ u Poljskoj

IMG_6896

Da budem iskren. Kada me cura natjerala da se prijavim na Erasmus+ projekt „Open Aware Active“ u Poljskoj, to jest u selu zvanom Poronin u podnožju Tatri, prva pomisao mi je bila da ću biti zatočen u nekoj hladnoj zabiti s hrpetinom green peace štreberčina. Oooh kako sam bio u krivu na veliku radost mene i mog kolesterola.

1513218_10152802952932828_572625972200826885_n

Dakle, dolaskom u Poronin nas je čekala obilna večera u prekrasnoj drvenoj kučici zvanoj Kartzsma. Ne ona balkanska krčma s bocom polupraznog badelovog konjaka na polici, i biljarskim stolom s pet kuglica, nego jako ugodno planinsko mjesto s autohtonim drvenim namještajem i ljubaznim osobljem. Tokom boravka u Poroninu nam nije samo služila za obroke nego i za radionice.

IMG_6812

Nakon završetka večere slijedio je uvodni govor te upoznavanje s tim green peace štreberčinama. Kako je večer tekla tako sam sve više uviđao da sam okružen potpuno normalnim i dragim mladim ljudima, te sam se čak i ja kroz tjedan dana sprijateljio sa skoro svakim od njih. Čitavo vrijeme se u zraku mogla osjetiti velika pozitiva i jedinstvo, te vjerujem da smo ostali duže da bi se razvila puno dublja prijateljstva među ljudima te da bi rastanak bio još puno teži.

11130567_10200167810276145_536294948_o

Radionice su bile timski rad s ciljem razbijanja stereotipa i predrasuda. U timu smo bili svi različitih nacionalnosti što je doprinijelo poboljšanju našeg “Londonskog”, te probijanje barijere od govora pred drugima. Same radionice po sebi i nisu bile nešto pretjeranog sadržaja, no način na koji su bile organizirane promijenio je moj pogled na život te definitivno promijenio pogled na ljude.

Dino

 IMG_6902

Projekti

Ožujak 13, 2015

MZM partner u projektu “HAPPY”

DSC_0654

U projektu HAPPY koji se održao u razdoblju od 23.02. do 2.3. sudjelovalo je 7 država s ukupno 28 sudionika. Tema projekta bila je HIV/AIDS Prevention and Partnership Youth. Sudionici su imali prilike naučiti više o medicinskim aspektima HIVA/AIDSA, kako planirati i provesti out-reach aktivnosti, sprijateljiti se i planirati buduću suradnju i razmjenu iskustava i znanja. Glavni koordinator projekta bila je organizacija Thessaloniki Pride u suradnji s LGB udrugom COME OUT, domaćinom ovog projekta, u Novom EU_flag-Erasmus__vect_POSSadu. Projekt je financiran sredstvima EU, kroz program Erasmus+ “Youth in action”.

 

No, o formalnom dijelu se da istražiti i na Internetu. Ono što je potrebno podijeliti je, naravno, iskustvo. Naime, proveli smo osam dana u Edukativnom Centru u Novom Sadu koji se sastoji od zgrade sa spavaćim sobama, informatičkim učionicama, i ostalim prostorijama, zatim od restorana i ”dnevnog boravka” u kojem smo provodili najviše vremena. Raspored projekta je bio veoma gust, svaki sat isplaniran i ispunjen. Unatoč tome, svi sudionici su bili veoma angažirani i zainteresirani za rad i sudjelovanje, stoga su sve radionice i zadaci bili vrlo uspješno izvedeni i prolifični. Naime, imali smo tri trenera/predavača koji su nas educirali o navedenoj temi. Učili smo na raznolike načine, slušajući predavanje, gledajući film, interaktivno, individualno, u paru i grupno. Svaki pojedinac je mogao pronaći sebe u nekom od zadataka, izraziti svoje mišljenje, argumente, predznanje i povezati to s aktualnom temom. Grupa je bila vrlo aktivna, ljudi su bili slobodni izraziti svoje mišljenje bez straha od diskriminacije, uvažavali smo i prihvaćali jedni druge. Tako smo kroz razne aktivnosti naučili razliku između HIVA i AIDSA, kako se virus prenosi, kako se liječi, a prije svega kako se zaštititi od zaraze. Da ne bi sve zvučalo tako školski i teoretski, treba napomenuti i praktične dijelove. Naime, imali smo prilike čuti životnu priču osobe koja je godinama zaražena HIV-om, što je uvelike utjecalo na sve sudionike. Osim toga, pripremali smo se, a zatim i izašli na teren (out-reach activity) i okušali se u praksi. Zadatak je bio prići ljudima, informirati ih o HIVU/AIDSU, uputiti ih na mjesta gdje mogu obaviti testiranje na HIV, osvijestiti važnost upotrebe kondoma, te im i podijeliti kondome.

ČLANAK

Sve u svemu, bilo je to jedno predivno iskustvo koje ćemo svi zasigurno pamtiti cijeli život. Formirala su se nova i čvrsta prijateljstva, planovi za buduću suradnju i druženja. Naprosto, stvorila se mreža ljudi koji su tako slični, a opet različiti. Savjet svima je da se okušaju u ovako nečemu i obogate svoj život iskustvom i novim poznanstvima.

Renata, Tina, Sandra i Anja