MLADI ZA MAROF - Udruga mladih Grada Novog Marofa

Blic Vijest

Listopad 17, 2014

MZM prisustvovao predstavljanju novog zakona o udrugama

Program JAKO i Grad Ivanec organizirali su predstavljanje Zakona o udrugama u četvrtak 16. listopada 2014. Gđa. Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Vladinog ureda za udruge predstavila je novosti od 14:00 do 16:00 sati u Gradskoj vijećnici u Ivancu.
gđa. Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda

Novim Zakonom o udrugama koji stupa na snagu 1. listopada 2014. jasnije se uređuje osnivanje, djelovanje, pravni položaj, imovina, odgovornost, financiranje, nadzor te prestanak postojanja udruge sa svojstvom pravne osobe kao i upis i prestanak djelovanja stranih udruga u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog predstavljanja je bio da se svim zainteresiranim udrugama s područja Varaždinske županije omogući razumijevanje novog Zakona o udrugama i novine koje donosi. Predstavljanju je prisustvovao velik broj sudionika među kojim i tri predstavnika naše udruge: Potpredsjednik David Miljančić, vijećnik Matej Hokman te Dario Žmegač.David i Matej, predstavnici MZM-a.

Saznalo se dosta novih stvari te nam slijedi priprema novog statuta kojeg treba uskladiti sa novim zakonom do listopada sljedeće godine.

Projekti

Srpanj 7, 2014

ŠIC NA BIC “Benzin je skupi, po biciklu lupi!”

3Ove subote, 5. srpnja 2014. u organizaciji udruge Mladi za Marof pod sloganom „Benzin je skupi, po biciklu lupi!“ održana je deveta po redu novomarofska biciklijada “ŠIC NA BIC”. Okupljanje je započelo u 8:00 sati na Trgu hrvatske državnosti u centru Novog Marofa gdje su se vršile prijave sudionika i preuzimanje majica. Svi sudionici su morali obaviti pregled i servis bicikala kod članova BK “Maraton”, te su nakon zagrijavanja pod stručnim vodstvom Marte Žugec bili spremni za pokret. Nakon što je bicikliste osvježio lagani pljusak, gradonačelnik Darko Hrenić je u svojem govoru pozdravio sve sudionike i dao znak za start kolone od preko 250 biciklista.

 

Krenulo se prema naselju Ključ i prvom usponu. Kroz Oštrice je kolona stigla do izletišta Lužec i prvog predaha u predivnom šumskom hladu. Nakon što su svi dopunili svoje bočice vodom sa izvora slijedio je uspon pored presečkih klijeti i vikendica. Biciklisti su nastavili preko Lužana i općine Gornji Kneginec do naselja Turčin gdje se kolona sakupila te nakon kratkog predaha i prelaska preko državne ceste nastavila kroz Tomaševec i Sv. Iliju do Beretinca i seljačkog domaćinstva „Šinko“ gdje je organiziran ručak za sve sudionike. Za vrijeme odmora održane su i nagradne igre te je nekoliko hrabrijih i odmornijih biciklista osvojilo vrijedne nagrade sponzora biciklijade. Nagrade su otišle i najmlađem sudioniku, Josip Jurić – 6 godina, i najstarijem, Branko Škiljan – 66 godina.

snb_2914Oko 15h pozdravljamo se s domaćinima i nastavljamo rutom natrag prema Novom Marofu. Kroz Črešnjevo je put vodio na posljednji uspon. Na spustu kroz Ledinec prema Završju dogodio se i jedini pad na ovoj biciklijadi. Srećom ozljede nisu bile teže naravi i naše su liječnice brzo sanirale ozlijede. U Beletincu su naši domaćini KUD „Beletinec“ osigurali osvježenje i mjesto za posljednji odmor biciklista prije cilja. Put je dalje vodio kroz Krušljevec makadamom prema Presečnu kroz koji kolona polako dolazi do Novog Marofa.

Oko 17h biciklisti dolaze do cilja ove biciklijade pred terasom Kulturnog centra Ivan Rabuzin i svi zajedno spremno poziraju za zajedničku fotografiju.

Oni kojima je ostalo dovoljno snage navečer su se ponovo okupili na službenom after party-ju biciklijade u pivnici INN te u veseloj atmosferi prepričavali dojmove sa devetog ŠIC NA BIC-a do ranog jutra.

Biciklijada se i ove godine održala pod generalnim pokroviteljstvom Grada Novog Marofa. Za prometnu sigurnost brinuli su se vrijedni djelatnici IV. PP „Novi Marof“ uz pomoć članova novomarofskog biciklističkog kluba „Maraton“. Za zdravlje i eventualne ozljede bila je zadužena dr. Ivana Meštrić. Servisni kombi osigurale su tvrtke Aquanom d.o.o. i Piškor d.o.o, a za razglas i dobro rapoloženje na začelju kolone kao i svake godine pobrinuo se legendarni Ninoslav Valjak. “ŠIC NA BIC” biciklijada nikad ne bi bila ovako uspješna da nije naših donatora koji iz godine u godinu podržavaju ovaj tradicionalni projekt udruge Mladi za Marof: Comet d.o.o., Knauf Insulation, Ljekarna Zubović, Pekara “Polje”, Jeklotehna Ting, Trgovina Beciklin, Cedar Agro, kozmetički salon Reginetta, Cedrus Novo, Hajduk plastična ambalaža, Galerija Bukovčan, Pizzeria Toni, Fast food Flamingo. Medijski su s nama klačili – Radio Novi Marof i Vtv.

5Svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj biciklijadi – veliko hvala!

Vidimo se i sljedeće godine na jubilarnoj 10. biciklijadi ŠIC NA BIC!

Slike s biciklijade možete potražiti na MZM facebook stranici!

 

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Blic Vijest

Srpanj 3, 2014

Šic na bic 2014.

Udruga “Mladi za Marof” poziva na devetu rekreativnu novomarofsku biciklijadu “Šic na bic” koja se ove godine održava pod nazivom: „Benzin je skupi, po biciklu lupi!”. U subotu, 05. srpnja, od 8 sati započinje okupljanje i tehnički pregled bicikala na Trgu hrvatske državnosti u Novom Marofu gdje će svi sudionici dobiti majicu biciklijade. Ruta kreće u 10:00 sati prema naselju Ključ i Oštrice do Lužca, zatim preko Presečna, G. Kneginca i Turčina, do Beretinca gdje je za sve sudionike osiguran ručak na Seoskom domaćinstvu Šinko. Nakon odmora i kratkog zabavnog programa biciklisti će se uputiti kroz Ledinec, Beletinec i Presečno u Novi Marof. Biciklijada se i ove godine održava pod generalnim pokroviteljstvom Grada Novog Marofa. Za prometnu sigurnost brinu djelatnici IV policijske postaje „Novi Marof“, dok će oko servisa bicikala brigu voditi članovi novomarofskog brdsko-biciklističkog kluba „Maraton“.

Projekti

Svibanj 23, 2014

Humanitarni koncert

Udruge mladih Alternativa i Mladi za Marof pozivaju vas da se priključite akciji prikupljanja financijske pomoći za stradalnike poplava u regiji, što možete učiniti dolaskom na humanitarni koncert u subotu, 24. svibnja u 20 sati. te donacijom određenog iznosa na ulazu!

Iako je naš kraj posljednjih desetljeća uglavnom bio pošteđen većih katastrofa, kako prirodnih tako i onih prouzrokovanih ljudskom glupošću, najmanje što možemo učiniti za druge koji nisu bili te sreće je da se solidariziramo sa stradalima i odvojimo koju kunu za potrebite.

Ako se pri tom možemo i dobro zabaviti – sinergija je potpuna. Stoga se nadamo čim većem odazivu kako bi i naša subkulturna skupina još jednom pokazala da može dati svoj doprinos u saniranju štete i da nam nije strano biti od pomoći drugima.

 

Bendovi koji su odlučili dati svoj doprinos kroz besplatan nastup su:

Drone Hunter ( Vž, instrumental hard rock )

Jam Ritual ( Vž, blues / rock )

Bad Blood ( Čk / Zg, thrash metal / hc / groove )

Insolitvs ( Vž, instrumental technical metal )

Life in Peril ( Vž, metalic hardcore )
DONACIJA: minimalno 20kn

Ukoliko netko hoće i može donirati više, bit ćemo mu i više nego zahvalni.

Unaprijed hvala svima koji će se odazvati na akciju i svojom donacijom podržati ovaj humanitarni cilj! Posebnu zahvalu zaslužuju bendovi koji su svoju veličinu pokazali kroz potpuno odricanje ikakvog honorara i te su se, u manje od 24 sata od rađanja ideje,uspjeli organizirati i potvrditi nastup.

Iako je odluka o održavanju koncerta silom prilika i radi nemogućnosti ranijeg predviđanja razmjera katastrofe donesena prilično brzo, nadamo se da ćete eventualne planove za vikend ipak podrediti benefit cilju i da se vidimo u Staroj Školi u čim većem broju!

Alterntiva & MzM

 

Projekti

Travanj 7, 2014

PHOTO LIFE!

3

Udruga Mladi za Marof je 24.-31. ožujka 2014. sudjelovala u još jednom projektu kroz program Youth in Action (Mladi na djelu). Bila je to razmjena mladih “Photo Life” u Moieciu de Jos, Rumunjska. Projekt je okupio mlade iz Rumunjske, Češke, Litve, Estonije i Hrvatske.
Tema razmjene je bila fotografija te se kroz sve radionice prolazilo sa kamerom, neki sa profesionalnom kamerom, neko sa običnim digitalnim fotićem a neko sa mobitelom. Bilo je dosta sudionika koji su iskusniji u fotografiranju te su oni podučavali ostale osnovama fotografije i vodili ih kroz cijeli proces.
Većinom su se slikale poznate građevine u okolici od kojih je naravno najpoznatiji “Drakulin”, tj. Branov dvorac. Još se tu slikala crkva u Moeciu de Jos, dvorac u Rasnovu te Crna crkva u Brasovu. Osim fotografija radio se i video te su sudionici sami iskusili kako izgleda priprema scenarija, snimanje i editiranje video isječaka. Nastalo je nekoliko vrlo zanimljivih i zabavnih videa, naravno na temu najposznatijeg vampira – grofa Drakule!
Cijeli tjedan nas je pratilo lijepo vrijeme te smo većinu dana provodili u šetnji i fotkanju. Večeri su bile predviđene za predstavljanje zemalja i zabave. Među sudionicima je vladala vesela atmosfera od samog početka i vrijeme je brzo prolazilo. Transilvanija je stvarno lijepa te ako se ide u posjet Drakulinom dvorcu, treba rezervirati i vrijeme za šenju prekrasnim planinama!1

2

4

Blic Vijest

Siječanj 21, 2014

Luka Petrić – novi predsjednik MZM-a

U subotu, 18.01. održana je redovna godišnja skupština udruge, ujedno i izborna. Prisutno je bilo 26 aktivnih članova te nekoliko simpatizera.

Nakon uvodnih riječi, predsjednik udruge, Dario Žmegač je predstavio rad udruge u proteklih godinu dana u kojoj se provelo ukupno sedam projekata. Udruga je u 2013. Napokon dobila novi prostor, jednu sobu od 16m2 u prostoru bivše knjižnice na adresi Kralja Tomislava 16. Tako je jedna od točaka dnevnog reda bila i promjena jednog članka statuta zbog promjene adrese udruge. Članovi udruge sudjelovali su na 10 međunarodnih projekata kroz program „Maldi na djelu“ te putovali u Litvu, Tursku, Norvešku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Srbiju, Rumunjsku i Portugal.

 

Iako smo u 2013 izgubili 14 članova zbog nepodmirene članarine te je tako u 2013 udruga brojila 22 člana, ali se sada početkom 2014 učlanilo novih 13 članova te smo se vratili na brojku od ukupno 35 članova koliko smo otprilike imali i 2011 godine. Očigledno dolazi do smjene generacija u našoj udruzi te se nadamo da će novi članovi, uz malu pomoć starijih članova, nastaviti dobar rad udruge i u sljedećim godinama!

 

Na izborima je pobijedio dosadašnji zamjenik predsjednika udruge, Luka Petrić te je predložio vijeće u sastavu: David Miljančić kao zamjenik predsjednika, Marin Bobek kao tajnik, Andreja Sudec kao blagajnik te Matej Hokman, Mihaela Šafran i Lana Pupek kao članovi vijeća. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Nakon formalnog dijela, nastavilo se druženje u caffe baru “Elf.

 

Projekti

Siječanj 6, 2014

Nova godina – novi programi / Mladi na djelu -> Erasmus+

Sa završetkom 2013. Godine završava i EU program za mlade „Youth in Action“ (2007-2013) u kojem je naša udruga bila poprilično aktivna. Samo u listopadu i studenom udruga MZM je bila partner na čak četiri međunarodna projekta u okviru tog programa. Ovakvi projekti će se i dalje organizirati samo od sljedeće godine u sklopu novog EU programa „ERASMUS+“ koji je objedinio programe za cjeloživotno učenje, Erasmus i Youth in Action.

Razmjena mladih „Eulympics“ održala se od 21. do 29. rujna u Strugi (Makedonija). Cilj razmjene je bio promovirati zdrav način života i kulturnu različitost kroz prezentiranje tradicionalnih sportova i aktivnosti na otvorenom. Sudjelovalo je 36 mladih iz Makedonije, Rumunjske,Češke, Turske, Litve i Hrvatske. Sudionici su kombinirali tradicionalne sportove svih zemalja te su zajedno osmislili nove igre koje smo posljednji dan prezentirali mladima iz lokalne zajednice.

Razmjena mladih „Through macedonian salad to more health“ održala se od 4. do 14. listopada također u Makedoniji, ovog puta u Kruševu – rodnom gradu poznatog pjevača Tošea Proeskog. Ista zemlja – ista tema: promoviranje zdravog načina života, ovog puta kroz hranu. Pripremala su se različita tradicionalna jela, posjetila su se lokalna seoska gospodarstva koja još uvijek uzgajaju hranu i stoku na tradicionalni ‘eko’ način, i kao završni događaj – pripremili smo voćnu ‘makedonsku’ salatu koju smo zajedno sa letcima o zdravom načinu života podijelili mladima iz Kruševa. 40 sudionika došlo je iz Makedonije, Italije, Rumunjske, Slovenije, Turske, Latvije, Francuske i Hrvatske.

 

  

Razmjena mladih „Fostering youth initiatives“ održala se od 25. do 31. listopada u Poroninu, mjestu pokraj poznatog turističkog odredišta Zakopane u Poljskoj. 30 mladih iz Poljske, Grčke, Rumunjske, Litve, Slovačke i Hrvatske učilo je kako potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici te kako potaknuti multikulturalni dijalog kroz aktivnosti na otvorenom.

 

 

Razmjena mladih „The dance oft he future“ održala se od 1. do 9. studenog u Sarajevu. U glavnom gradu BiH okupilo se 48 mladih iz Bosne i Hercegovine, Španjolske, Poljske, Grčke, Makedonije, Kosova, Srbije i Hrvatske. Koristeći plesne koreografije pokušalo se na glavnom sarajevskom trgu prikazati razne situacije diskriminacije socijalno isključenih grupa ljudi i kako bi mladi riješili te probleme. Tokom projekta našlo se vremena i da se obiđu bosanske piramide u Visokom, rodna kuća Ive Andrića u Novom Travniku te uživo vidi skok u Neretvu sa poznatog mosta u Mostaru.

U 2014. godini MZM će nastavi sa sudjelovanjem u ovakvim projektima sa željom da potakne mlade na mobilnost i da mladi steknu vrijedna iskustva koja će im pomoći u daljnjem životu. Novogodišnje praznike je nekoliko članova MZM-a iskoristilo za posjet prijateljima iz susjedne nam Srbije kako bi vidjeli kako djeluju njihove udruge mladih, koliko su mladi kod njih aktivno uključeni u projekte udruga te kako surađuju sa lokalnom zajednicom. Dogovorili su se i neki zajednički projekti koje ćemo prijaviti u 2014. godini.

Ako imate želju sudjelovati u ovakvim projektima za mlade, putovati po Europi i steći vrijedna iskustva, javite nam se na udruga@mzm.hr ili pratite obavijesti na našoj web stranici. Za korisnike popularne društvene mreže Facebook – lajkajte našu FB-stranicu i pridružite se grupi „Youth Croatia“ gdje MZM i druge udruge objavljuju pozive na sudjelovanja u međunarodnim projektima


Sve najbolje u Novoj 2014. godini želi vam udruga Mladi za Marof!

 

Projekti

Rujan 17, 2013

Litva

 
Ovo ljeto udruga Mladi za Marof je bila partner na dva međunarodna projekta u Litvi a krajem ovog mjeseca slijedi još jedan.

Ako vas zanima kakav je život u Litvi i što su novomarofčani doživjeli tamo – dođite ovu srijedu 18.09.2013. u Kulturni centar u Novom Marofu i pogledajte prezentaciju naših putnika!

 

 

Get them informed!

Petra Vizjak, Lucija Jaklin i Mihaela Šafran u razdoblju od 2. do 8. kolovoza 2013. godine sudjelovale su na osposobljavanju pod nazivom Get them informed koji je održan u Vilniusu, glavnom gradu Litve. Organizator projekta bila je litavska nevladina organizacija Youth epicenter, a projekt je dio programa Europske unije Youth in Action (mladi na djelu).

Na osposobljavanju je sudjelovalo tridesetak mladih iz devet europskih zemalja: Litve, Poljske, Češke, Rumunjske, Makedonije, Srbije, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske.
Glavni cilj bio je razvijanje kompetencija mladih, i onih koji rade s mladima, koje su potrebne za poboljšanje kvalitete informacija i poticanje mladih na aktivno sudjelovanje. Aktivnosti tečaja vezane su za metodologiju neformalnog obrazovanja. Sudionici osposobljavanja bili su aktivno uključeni u radionice, simulacije, diskusije i debate na kojima su razmjenjivali svoja iskustva, ali i učili o novim načinima i metodama komunikacije. Svakodnevno su održavane radionice s različitim temama na kojima se učilo o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, stvaranju video poruka, online komunikaciji, kako aktivno sudjelovati u građanskim organizacijama, a održana je i simulacija konferencije za novinare.

Zadnji dan, aktivnosti su bile usmjerene na osmišljavanje vlastitog projekta za rad s mladima. Nakon cjelodnevnih radionica, večeri su bile posvećene neformalnom druženju, međusobnom upoznavanju, predstavljanju svojih organizacija i predstavljanju svojih zemalja. Tako je na kraju drugog dana održana interkulturalna večer na kojoj su sudionici predstavljali gastronomske posebnosti svoje zemlje, a bilo je riječi o kulturnim i prirodnim ljepotama svake zemlje sudionice. Također su sudionici predstavili svoje organizacije i pritom su dogovorene međusobne suradnje na nekim budućim projektima.
Putovanje u Litvu i sudjelovanje u projektu bilo je izuzetno iskustvo. Osim stečenih znanja, neprocjenjivo bogatstvo su ostvarena prijateljstva i suradnje te nova znanja o kulturi i načinima života domaćina, ali i ostalih sudionika. Na kraju svega ostalo je mnogo uspomena i lijepih sjećanja, ali i nada da ćemo ponovno sresti neke od stečenih prijatelja.

 

 

 

 

 

 Frames of mind!

Od 2. do 10. rujna 2013. godine Andreja Sudec, Josip Čamić, Željko Sović i Dario Žmegač sudjelovali su u razmjeni mladih pod nazivom Frames of mind u mjestu Ignalina, 120km sjeverno od Vilniusa. Cilj razmjene je bio kod mladih razviti svijest da se aktivnim uključenjem u život oko sebe razvijaju njihove sposobnosti i tako brže uče i stječu nove vještine. Smještaj je bio u drvenim kućama na „ekološko ruralno turističkoj farmi“ Jonalaukis, na obali jezera Dringys. Tokom tjedna je bilo lijepo sunčano vrijeme i uživalo se u prekrasnoj prirodi i kupalo u već pomalo hladnom jezeru. Svaki dan su se izmjenjivale radionice na otvorenom i u zatvorenom, gdje su sudionici mogli iskazati svoju kreativnost na različite načine – kroz riječi, pjesmu, ples, glumu, sliku, video…

Osim iz Hrvatske bilo je mladih i iz Litve, Poljske, Turske, Grčke, Bugarske, Rumunjske i Slovačke te je bilo mnogo prilika za interkulturalno učenje. Jedan dan se išlo na izlet u Vilnius, prekrasan zeleni grad sa bogatom poviješću i vrlo simpatičnim ljudima. Projekt je bio uspješan i zabavan, bilo je dosta slobodnog vremena za odmor i rekreaciju, i sve je prošlo u ugodnoj atmosferi. NA kraju su sudionici pokazali želju da se aktivnije uključe u ovaj program za mlade te nadu za budućim zajedničkim projektima.

 

Uncategorized

Kolovoz 30, 2013

Počelo individualno savjetovanje programa JAKO

U srijedu, 28.08.2013.  u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Darko Ciglar i Ines van Hoek (Program JAKO) održali su predavanje o civilnom društvu za tri organizacije iz Novog Marofa, Varaždina i Strahoninca. Predavanju su prisustvovala četiri člana udruge Mladi za Marof. Prisutni su saznali više o tome što je civilno društvo i kako funkcioniraju organizacije civilnog društva u današnje vrijeme, vidjeti statističke podatke o udrugama, koji se problemi najčešće pojavljuju u radu OCD-a, kakve su strategije razvoja OCD-a, kakve nas očekuju promjene radi ulaska Hrvatske u EU.

Program JAKO izabrao je pet organizacija civilnog društva za individualno savjetovanje i jačanje njihovih kapaciteta. Na javni poziv koji je raspisan početkom travnja za mjesne odbore s područja Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije javilo se više organizacija civilnog društva, a na temelju pristiglih prijava izabrani su: LAG Podravina (Đurđevac), Kopriva – Koprivnička Inicijativa Volontera i Aktivista (Koprivnica), LAG Međimurski doli i bregi (Strahoninec), Mladi za Marof (Novi Marof) te Zipka – Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije (Varaždin).

Ovo predavanje je bilo prvo u nizu aktivnosti koji će se u sklopu ovog projekta provoditi do kraja godine a obradit će se sljedeće teme:
- Osnove upravljanja i razvoja organizacija
- Menadžment volontera
- Prikupljanje sredstava
- EU perspektive, fondovi i institucije
- Međusektorska suradnja – prepoznavanje i primjena partnerstva i suradnje
- Projekti
- Marketing i odnosi s javnošću.

Ako ste iz Novog Marofa, pa i ako niste član MZM-a, a zainteresirani ste da naučite nešto o radu udruga, slobodno nam se javite na udruga@mzm.hr pa ćemo vas informirati o terminima sljedećih radionica.

 

Projekti

Kolovoz 27, 2013

Ivica na treningu u UK

Sudjelovao sam na treningu pod nazivom „Sport kao alat za Interkulturalni dijalog i prihvaćanje“ koji se održavao u Newcastlu u Engleskoj. Trening je trajao 8 dana, od 30. lipnja do 8. srpnja i na njemu je bilo sudionika iz 8 zemalja. Trening se sastojao od interaktivnih radionica, aktivnosti na otvorenom i druženja sa ostalim sudionicima. Osim formalnog dijela treninga bilo je mnogo neformalnog druženja, zabave i istraživanja lokalne kulture i običaja.

 

 

 

Cijeli projekt financiran je preko „Youth in Action“ programa Europske unije, o kojem smo dosta naučili tijekom treninga. Putovanje i sam trening su za mene predstavljali pravu avanturu jer sam u Ujedinjenom Kraljevstvu bio prvi put, a i put sam planirao tako da sam putovao autobusom od Londona do Newcastla na sjeveru gotovo kroz čitavu Englesku. Osim stečenih znanja na treningu, puno sam naučio kroz interakciju sa sudionicima iz drugih zemalja, učeći o njihovoj kulturi i pronalazeći nove prijatelje među njima. Kao i na kraju svakog dobrog putovanja, ostalo je puno uslikanih slika, uspomena ali i osjećaj da je sve prebrzo prošlo…

 Ivica