MLADI ZA MAROF - Udruga mladih Grada Novog Marofa

Projekti

Lipanj 29, 2015

Održan jubilarni X. ŠIC NA BIC!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

27. lipanj 2015. bit će pamćen kao dan od posebnog značaja za grad Novi Marof. Naime, tog je dana održana još jedna tradicionalna novomarofska biciklijada pod već prepoznatljivim nazivom “ŠIC NA BIC”, a koja je ove godine doživjela svoje jubilarno deseto izdanje!  Slogan ovogodišnje biciklijade, koji je osmišljen za što bolju motivaciju potencijalnih biciklista i biciklistica, glasio je „Biciklom preko brda, da bi guza bila tvrda!“. Vođeni ovom krilaticom, oko 280 bicikala je sa svojim vlasnicima krenulo na još jednu 40-ak kilometara dugu avanturu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOkupljanje je započelo u 8:00 sati na Trgu hrvatske državnosti u centru Novog Marofa, gdje su se vršile prijave sudionika i preuzimanje majica. Kako bi pripremili vozila za zahtjevan teren ovogodišnje rute, članovi BK “Maraton” svim su sudionicima pregledali te prema potrebi servisirali bicikle, dok se za pripremu vozača i ove godine pobrinula Marta Žugec. Organizatori su na startu uručili nagrade najvjernijim sudionicima, koji se mogu pohvaliti da su odbiciklirali sve dosadašnje rute od 2006.g. do danas. Radi se o Kseniji te Tomislavu Uroić, inače idejnom začetniku ove biciklijade. Nakon pozdrava gradonačelnika Siniše Jenkača, koji je i sam sudjelovao u ovom jubilarnom događaju, vesela kolona bicklista krenula je prema naselju Madžarevo, pa preko Donjeg Makojišća do Brezničkog Huma, gdje nas je dočekao načelnik općine Zoran Hegedić te su biciklisti imali prvi odmor. Od Huma se krenulo u Radešić i Vinično, te se kroz Kračevec stiglo u Visoko, gdje je za sve bicikliste kod LD „Jareb“ bio organiziran ručak, okrepljujući grah iz kuhinje restorana “Francina II”. Za vrijeme odmora održane su i nagradne igre te je nekoliko neumornih biciklista osvojilo vrijedne nagrade sponzora biciklijade. Nagrade su dodijeljene i najmlađem sudioniku i najstarijem biciklistu (6 – 65.g.), te sudionicima koji su se pokazali u najboljoj fizičkoj formi i onima koji pamte najviše detalja iz povijesti ŠIC NA BIC-a.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPosebno priznanje je dobio i djelatnik Policijske postaje Novi Marof, g. Dragutin Trglačnik koji je pratio i pazio na bicikliste svih ovih 10 godina te je prozvan „Zaštitnikom novomarofske biciklijade“. Oko 15 sati slijedio je drugi dio biciklijade, koji je kroz Đurinovec i Sudovec vodio do Kipišća gdje je Cafe bar „Plava Noć“ pripremio posljednje osvježenje i odmor za bicikliste. Uspon do Kipišća  se pokazao najzahtjevnijim dijelom ovogodišnje rute. No, kako to uvijek bude u životu, što se vise čovjek potrudi, to je i bolji osjećaj kad se stigne na cilj. Zaista, oduševljenje i entuzijazam bili su na vrhuncu kada se u poslijepodnevnim satima stiglo natrag u Novi Marof. Budući da je bilo zaista mnogo razloga za slavlje, veliki dio biciklista okupio se ponovo navečer na službenom after party-ju biciklijade, koncertu legendarne grupe “Zadruga” u organizaciji udruge mladih “Alternativa”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biciklijada se i ove godine održala pod generalnim pokroviteljstvom Grada Novog Marofa. Za prometnu sigurnost brinuli su se vrijedni djelatnici IV. PP „Novi Marof“ uz pomoć članova novomarofskog biciklističkog kluba „Maraton“. Servisni kombi osigurala je tvrtka Piškor d.o.o, a za razglas i dobro rapoloženje na začelju kolone kao i svake godine brinuo se legendarni Ninoslav Valjak. “ŠIC NA BIC” biciklijada nikad ne bi bila ovako uspješna da nije naših donatora koji iz godine u godinu podržavaju ovaj tradicionalni projekt udruge Mladi za Marof: Comet d.o.o., Knauf Insulation, Coca-Cola, Ljekarna Zubović, Pekara “Polje”, Jeklotehna Ting, Trgovina Mihalec, Cedar Agro, Galerija Bukovčan, Novokom d.o.o., Pizzeria Toni, Fast food Flamingo. Medijski su s njima klačili i Radio Novi Marof i VTV.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svima koji su na bilo koji način sudjelovali ili podržali ovu biciklijadu, ali i one prethodne, ovim se putem glavni organizatori, članovi udruge „Mladi za Marof“, iskreno zahvaljuju! U realizaciju ovog već tradicionalnog događanja uloženo je puno truda, vremena, međusobne suradnje i dobre volje, no osmjesi na licima biciklista nakon svake odvožene rute najveća su im nagrada. Vjerujemo da je pred novomarofskim zaljubljenicima u bicikliranje i njihovim gostima još puno godina i još više kilometara zajedništva, rekreacije i dobre atmosfere, čega nikad ne nedostaje kad je u pitanju ŠIC NA BIC!

Fotografije s biciklijade ovdje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Projekti

Lipanj 18, 2015

X. ŠIC NA BIC – biciklom preko brda, da bi guza bila tvrda!

IMG_00

„ŠIC NA BIC“, tradicionalna novomarofska biciklijada, ove će se godine održati jubilarni deseti put u organizaciji udruge mladih “Mladi za Marof” te uz potporu Grada Novog Marofa, biciklističkog kluba “BK Maraton” i udruge mladih “Alternativa”. U subotu, 27. lipnja 2015., od 8 sati započet će okupljanje i tehnički pregled bicikala na Trgu hrvatske državnosti u Novom Marofu. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 30 kuna, a uključuje majicu biciklijade, klipić na startu te vodu tijekom cijele rute, besplatan ručak te piće na večernjem koncertu. U 10 sati će se u, nadamo se, velikom broju na znak Gradonačelnika krenuti u još jednu biciklističku avanturu.  FB event

x_sicnabic (1 of 5)Ruta ovogodišnje biciklijade prvo vodi prema Madžarevu pa preko Donjeg Makojišća do Brezničkog Huma. Od Huma se dalje vozi kroz Radešić prema Viničnom te se kroz Kračevec stiže u Visoko, gdje će za sve bicikliste kod LD „Jareb“ biti organiziran ručak. Na povratku put vodi u Đurinovec i Sudovec te se kroz Kipišće u poslijepodnevnim satima stiže natrag u Novi Marof. Za prometnu sigurnost tijekom cijele rute će, kao i proteklih godina, brinuti djelatnici IV policijske postaje „Novi Marof“.

x_sicnabic (5 of 5)

Slogan ovogodišnje biciklijade, koji je osmišljen za što bolju motivaciju potencijalnih biciklista i biciklistica, glasi „Biciklom preko brda, da bi guza bila tvrda!“. Vjerujemo da će sve sudionike, no isto tako i one koji podržavaju “ŠIC NA BIC”, veoma razveseliti i proslava u čast ovog jubilarnog događanja, koja zadrugaće se odvijati u večernjim satima u prostoru marofske Stare škole uz grupu Zadruga! Ulaznica za koncert stoji 25 kuna, a svi biciklisti biti će nagrađeni gratis pićem po izboru.

x_sicnabic (4 of 5)

x_sicnabic (3 of 5)

ruta„ŠIC NA BIC“ je tijekom posljednjih godina postala jedna od najpoznatijih rekreativnih biciklijada u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koja godišnje okuplja preko dvjestotinjak biciklista spremnih na četrdesetak kilometara uživanja na dva kotača diljem predivnog krajolika šire okolice Novog Marofa te okolnih gradova i općina. Ove godine nadamo se još i većem odazivu te vas stoga pozivamo da nam se bez straha veselo pridružite, budete dio još jedne legendarne biciklijade te da s nama stignete na cilj (i postignete cilj iz slogana) jubilarnog, desetog po redu “ŠIC NA BIC-a”!

x_sicnabic (2 of 5)

 

Blic Vijest

Lipanj 4, 2015

X. ŠIC NA BIC

sic_na_bic_10_small_2_2_2a

U subotu 27. lipnja održava se 10. novomarofska biciklijada u organizaciji udruge mladih “Mladi za Marof”, uz potporu Grada Novog Marofa, biciklističkog kluba “BK Maraton” i udruge mladih “Alternativa”.
U večernjim satima čeka nas proslava odvoženih 10 različitih ruta u prostoru marofske Stare škole uz koncert Zadruge!
Dođite, podržite nas i obilježite s nama jubilarni 10. “ŠIC NA BIC”!

Više detalja uskoro…
Vidimo se!

Projekti

Svibanj 20, 2015

MZM sudjelovao na Erasmus+ projektu u Rumunjskoj

11238972_10153273347184719_6968329160845024341_n

Prije samog projekta svi smo se međusobno čuli gotovo svaki dan. Što ponijeti, kako prezentirati Hrvatsku, ispuniti zadatke koji su stavljeni pred nas i kako se spremiti za izazove. Nas troje sudionika, Margareta, Martina i ja Nikola krenuli smo iz Rijeke u Zagreb na zračnu luku gdje smo sreli Barbaru, dok nam se Karlo pridružio tek sutradan u Bukureštu na željezničkom kolodvoru gdje su se svi sudionici projekta sreli po prvi puta. Nedugo nakon što smo čekali španjolsku ekipu da dođe, malo su kasnili, zaputili smo se prema Branu – mjestu gdje se održao naš projekt “Game, Set, Exchange”.

DSCN9292Kako je Bran dom grofa Drakule i njegovog dvorca, sve se vrtilo oko njega. Djevice su nosile srebrene metke, češnjak, kolac i raspelo, a ostali smrtnici domaće rakije da bi svoj boravak učinili manje stresnim. Prvi dan je krenuo dosta opušteno s uobičajenim aktivnostima kao što su očekivanja i strahovi, pravila kuće, tajni prijatelji, NGO cafe…Uslijedio je lagani srčani napad. Tolea je group leaderima dan prije rekao kako će vjerojatno u posjet doći Nacionalna agencija i postaviti nam par pitanja. I daaaaa…pogađate došli su. Arsenal pitanja je ispucan na nas par odabranih koji su razgovarali s predstavnicima iz Nacionalne agencije. Neka od pitanja su bila: kako su tekle pripreme za projekt, da li smo upoznati s projektom prije našeg dolaska, koliki iznos od putnih troškova ćemo dobiti natrag itd. No za svaki stres postoji i rješenje – crveno drakula pivo, zajedno s većinom ekipe s projekta.

20150513_164059Drugog radnog dana smo se podijelili u grupe kako bi se upoznali s okolinom tj. sportskim aktivnostima kojima se bave lokalni stanovnici. Gladni, žedni i umorni od hodanja okrijepili smo se rumunjskom kuhinjom i odspavali siestu. Znate onaj osjećaj kad spavate i iz sna vas probudi melodija Toleine zviždaljke, e pa ne znate i vjerujte nije nimalo ugodno. No ajde, s vremenom se navikneš i na to pa ti je drago da si uvijek na vrijeme plus kad vidiš svoju ekipu na okupu, sreći nema kraja. Poslije tog zvuka slijedi novi niz aktivnosti, igre povjerenja (u koje nisu svi imali povjerenja – jedna sudionica se povrijedila i nastavila svoj dan u bolnici i svojoj sobi) team-building igre, šetnja šumom i šetnja natrag do vikendice. Huhhh….sva sreća pa imamo slobodnu večer. Ili ne!!!! Prva kulturna večer je danas, a mi smo na njoj. Brže, bolje postavi stol, a još smisli kako predstaviti Španjolsku (Corrida – Comida – Fiesta – Siesta, tako mi nazvasmo našu prezentaciju). Prilikom dolaska je rečeno kako ćemo mi predstaviti Španjolsku, Latvija nas itd.

DSCN9007Radionice su ostavljene za iduće dane gdje smo trećeg razgovarali o tradicionalnim sportovima u našim zemljama (alka, picigin, balote…) i o mladima odnosno problemima vezanim za alkohol i drogu. I tako kulturna večer, noć i dan četvrti. I vidje Tolea da su radionice dobre pa ih stavi i “danas”. Ovoga puta smo gledali poučne videe s drugih projekata o sportu protiv alkohola i droge, nakon čega je uslijedila debata. Inače našoj grupi je upravo ta debata bila najzanimljivija od svih aktivnosti – vjerojatno zbog toga što smo bili najaktivniji i najglasniji kako bi obranili svoje stavove. Prije uživanja u tradicionalnoj Rumunjskoj kuhinji i tradiciji + roštilju, odradili smo i evaluaciju prve polovice projekta. Popij jedno, dva pića, otpleši neko kvazi rumunjsko kolo i lagano na spavanje.

DSCN8874Peti dan, odnosno šesti službeni projekta je tekao lagano. Rad u grupama na temu neaktivnog životnog stila i prezentacija istih je obilježila prvi dio dana. Poslije ručka smo se raspodijelili u dva tima. Jedan zadužen za video a drugi za print verziju tj. brošure na temu borbe sporta i aktivnog života protiv alkohola i droge. Margareta i Karlo su u glavnim ulogama video tima, a Barbara i Martina grafička i vizualna podrška print tima. Team leaderi su također raspoređeni u jednu od grupa kako bi nadgledali rad i vodili brigu da svi podjednako sudjeluju i doprinose radu grupe.

DSCN9036Sutradan smo radili isto, snimali, crtali, bacali ideje i smišljali kako sve napraviti s dozom humora uklopljenog u jasnu poruku. Posljednji dan, laganini. Buđenje rano ujutro jer idemo u posjet Brašovu. Malo smo planinarili, šetali bili mokri i nervozni – pa je mnogima Pula postala najdraži grad, svi su ju spominjali. Ali nije sve tako sivo. Bran je postao idealno mjesto za uživanje u tradicionalnoj hrani i ukusnom pivu, ali i mjesto za kupnju posljednjih suvenira.

DSCN8929

Kakav bi to pozdrav bio a da prije toga ne pogledamo naš rad, pokupimo youthpass-eve i otkrijemo tko nam je tajni prijatelj. Osim što smo imali tajnog prijatelja, oni pravi prijatelji nisu ostali samo na ceremoniji, nego su postali i dio našeg života. Noroc za prijateljstvo i multumesc za Rumunjsku.

Nikola Periša

Projekti

Svibanj 5, 2015

Završila (započela) Nova Era u Novom Marofu!

era0

Kao što smo u subotu 25. travnja raširenih ruku i poznatim hrvatskim gostoprimstvom udomaćili mlade poduzetnike europljane povodom Erasmus+ projekta „New Era – New Entrepreneurs in Rural Areas“ u Novom Marofu, tako smo se i tjedan dana nakon, 3. svibnja, radi završetka istog morali oprostiti od njih te ih otpratiti na put kući ili razgledavanja Europe sretne i site.

era2

Mnogo toga smo uspjeli ostvariti u tih 7 dana koliko su trajale aktivnosti projekta, tj. trening. U počecima smo komentirali realnost današnje lokalne i ruralne, zapravo realnost generalne poduzetničke klime, no kroz jednostavne i banalne radionice uvidjeli smo kako se ta realnost može mijenjati. I naučili smo kako ju mijenjati i postali smo motivirani i želimo je mijenjati, uskoro ili u nekim budućim vremenima.

Osmišljali smo posloDSC_0014vne ideje, sastavljali biznis planove, bavili se marketingom i fundraisingom, ali nebi to bila Hrvatska da nismo dobro pojeli i popili u pauzama između svega toga. Ovom prilikom se udruga „Mladi za Marof“ te svi njezini članovi zahvaljuju svima koji su pomogli pri ostvarivanju ovog događaja, Gradu Novi Marof, ŠRD „Novi Marof“, Etno udruzi Greben, udruzi Oreh Oštrice, zamjeniku gradonačelnika Lepoglave Hrvoju Kovaču, zamjeniku župana Alen Kišiću, te svima koji su nahranili sve te ljude i onima koji su im izrazili dobrodošlicu u poslovni lokal te voljno odgovorili na svaOLYMPUS DIGITAL CAMERA pitanja povodom radionice „City game“ u kojoj su sudionici podijeljeni u grupe dobili zanimljive zadatke koji su trebali biti riješeni širom Novog Marofa, neki sudionici su slikali, neki pričali s marofskim Gradonačelnikom, a neki pričali čak i na Radiu Marof!

 

Zadnji dan treninga smo proveli ležerno, a vrijedna spomena je tzv. završna evaluacija. Event u kojem smo svi, okupljeni u krug ispred našeg doma za taj tjedan, podijelili svoja završna era4mišljenja, završna mišljenja radi kojih bi naš marljivi organizator, čovjek koji je sve ovo omogućio, naš Dario, na kraju krajeva trebao biti vrlo zadovoljan svojim radom.

 

Trening smo završili nečim netipičnim za ove krajeve, veganskom večerom popraćenom nečim ipak poznatijim nama, dobrom starom „feštom“ i ska/punk/reggae kojim je udruga „Alternativa“ ponovno pokazala da zna što radi. Ostalo je još samo da se oprostimo i pozdravimo, da mašemo ljudima koji odlaze, a na kraju se zapravo i nismo opraštali, već smo završili riječima: „Vidimo se opet!“

era1

Blic Vijest

Svibanj 1, 2015

Mladi europski poduzetnici posjetili Varaždin!

11182220_823910957644425_5219755216630290619_n

U sklopu ERASMUS+ projekta “NEW ERA – New Entrepreneurs in Rural Areas”, članovi udruge Mladi za Marof poveli su 30-tak mladih iz 9 europskih zemalja u posjet Gradu Varaždinu. Kako je tema projekta poduzetništvo posjetili su Županijsku palaču gdje ih je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić informirao o  radu Županije i stanju u lokalnom poduzetništvu.

11010002_823911417644379_8606328896782884536_n

 

 

 

 

10393683_823911280977726_7100146333295598359_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjetili su i udrugu „Oreh“ kao dobar primjer socijalnog poduzetništva gdje su razgovarali o načinu financiranja socijalnih zadruga i sa kakvim poteškoćama se suočavaju kod rada  u ovoj grani poduzetništva.

11011903_823911244311063_4036510243748970882_n

Projekti

Travanj 28, 2015

Počeo MZM-ov ERASMUS+ projekt o poduzetništvu mladih!

00Projekt “NEW ERA- New Entrepreneurs in Rural Areas” omogućen i organiziran od strane lokalne udruge mladih “Mladi za Marof”, a financiran sredstvima Europske Unije kroz program Erasmus+, obogatio je naš grad za 31 sudionika iz 10 europskih zemalja u trajanju od 8 dana, počevši od subote 25. travnja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi dan je protekao ležerno i mirno, a glavne su se aktivnosti većinskim dijelom sastojale od upoznavanja te uz nastojanja da se zapamte imena svih kolega sudionika. Prepričavali su se doživljaji iz putovanja prema Hrvatskom zagorju, očekivanja vezana za projekt, profesije, studiji itd. Sudionike se smjestilo ne nekoliko lokacija širom grada, a svim domaćinima se udruga “Mladi za Marof” zahvaljuje.

03OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ranim nedjeljnim buđenjem grupa je zračila spremnošću za suočavanjem sa svim izazovima koje je sastavljeni program mogao baciti pred njih. Nakon obilnog hrvatskog doručka radni dan je započeo šetnjom od ribičke kuće, gdje se održavaju radionice, do Kulturnog centra Ivana Rabuzin. OLYMPUS DIGITAL CAMERASudionici su održali još jednu kratku radionicu upoznavanja na otvorenom te su prolaznici uočili da se nešto neuobičajeno događa u gradu. Nastavilo se u dvorani KC-a s prezentacijom europskog programa Erasmus+ i što sve on obuhvaća, prezentacija je bila otvorena za javnost i svi su “lokalci”, koji su imali vremena i volje, mogli prisustvovati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA07

U nastavku je slijedila još dulja i strmija šetnja do Etno udruge Greben, no sudionici su jednoglasno zaključili kako se napor isplatio, koliko radi ukusne tradicionalne hrane, toliko radi i divnog okružja, pogleda i atmosfere. Podnevu provedenom u Etno-udruzi su se također, uz naše marljive europske sudionike, priključili i gradonačelnik našeg grada domaćina, Novog Marofa, Siniša Jenkač, koji je pozdravio i iskazao dobrodošlicu sudionicima projekta, dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač, koji je uz pozdravljanje također i obrazovao održanom prezentacijom o socijalnom poduzetništvu, te lokalna klapa “Marof”, uz koju je ostatak dana proveden u ugodnoj atmosferi, smijehu, razgovoru i pjesmi.

081110OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ponedeljak sudionici, nakon što su osjetili čari hrvatske tradicije i načine zabavljanja, iskorištavaju za razgledavanje i upoznavanje skromnog, malog “Marofa” te poduzetničke i životne prilike koje su na kraju krajeva, današnja realnost. Ostatak tjedna sudionici će provesti učeći o poduzetništvu kroz neformalne radionice i dijeljenje vlastitih iskustva , a posjetit će se još i lokalna Udruga žena „Oreh“ kao dobar primjer socijalnog poduzetništva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA131415

Blic Vijest

Travanj 24, 2015

Prezentacija Erasmus+ programa v Marofu!

EU_flag-Erasmus__vect_POS

Ove nedjelje 25. travnja od 11 do 12 sati će se u sklopu projekta udruge Mladi za Marof “NEW ERA – New Entrepreneurs in Rural Areas” održati prezentacija Erasmus+ programa u maloj dvorani KC-a “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu! Poziva se svo lokalno građanstvo da dođe i informira se o ovom EU programu, posebno o području koje se tiče mladih. Prezentaciji će prisustvovati 30 mladih iz 10 europskih zemalja – sudionika projekta čiji je domaćin udruga Mladi za Marof koji se trenutno održava u Novom Marofu i koji je financiran kroz Erasmus+ program.

Više o programu možete naći  na: http://www.mobilnost.hr/ampeu

Blic Vijest

Travanj 20, 2015

MAROFSKA ZELENA ČISTKA

mzmf

Udruga Mladi za Marof ovaj je vikend organizirala jednodnevnu akciju čišćenja šume oko utvrde Grebengrad te se tako uključila u projekt „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, dio globalnog pokreta „Let’s do it!“.

mzma

Zbog lošeg vremena akcija je bila pomaknuta sa subote na nedjelju 19. travnja. Mladi marofčani su se poslije ručka našli kod planinarskog doma na Grebengradu te su zajedno krenuli pročešljati okolnu šumu u potrazi za smećem. Sakupljeno je 25 vreća smeća koje će zbrinuti lokalno komunalno poduzeće Novokom d.o.o.

Zahvaljujući donaciji Mesne Industrije Kudelić nakon akcije čišćenja okoliša sudionicima akcije su članovi Planinarskog društva Grebengrad pripremili dobar obrok i osvježenje.

mzmg

 

Projekti

Travanj 19, 2015

“NOVA ERA” U NOVOM MAROFU!

Udruga Mladi za Marof iz Novog Marofa je od 25. travnja do 3. svibnja domaćin međunarodnom osposobljavanju za osobe koje rade s mladima pod nazivom „NEW ERA – New Entrepreneurs in Rural Areas“ (NOVA ERA – Novi poduzetnici u ruralnim krajevima).

MZM 2015 - New Era

Ovaj projekt na temu poduzetništva je financiran kroz EU program Erasmus+ i okupit će 31 sudionika iz čak 10 zemalja: Cipra, Hrvatske, Litve, Makedonije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske. Osposobljavanje se provodi osam dana i raspravljati će se o nezaposlenosti mladih u ruralnim krajevima poput naših zagorskih sela i mogućnostima ruralnog razvoja kroz poduzetništvo mladih. Kroz razne radionice, koristeći različite metode, sudionici će učiti kako u ruralnim krajevima promovirati poduzetništvo kod mladih nezaposlenih osoba i pružiti im potporu kod samozapošljavanja, kako privući investicije u ruralne krajeve, podijeliti dobre primjere prakse iz raznih Europskih zemalja te promovirati interkulturalni dijalog i Europsko građanstvo. Dugoročni cilj projekta je ruralni razvoj kroz usavršavanje i povećanje broja mladih poduzetnika u ruralnim krajevima. Kako bi gosti što bolje upoznali sa naš kraj, marofčani će organizirati posjet etno parku Gradišće u Mađarevu gdje će članovi Etno udruge Greben kroz praktične radionice predstaviti tradiciju i običaje hrvatskog sela! Jedna od tema će biti i sve popularnije socijalno poduzetništvo koje će sudionicima predstaviti gosp. Hrvoje Kovač iz Grada Lepoglave, a i posjetit će se Udruga žena Oreh Oštrice kao dobar primjer samozapošljavanja kroz socijalno poduzetništvo.

ampeuČlanovima udruge Mladi za Marof je ovo drugi ovakav projekt nakon razmjene mladih „Yia-YEAH!“ koja je bila održana 2011.g. u Novom Marofu. Pozivaju se svi mladi novomarofčani da se jave i uključe u aktivnosti MZM-a!

 yia yeah